zdychający obrotomierz i prędkościomierz :-(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaras1976
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5

Ja tylko zbieralem kase.
    Koszulki zalatwial Emil przy okazji zamawiania takich dla swojej firmy. Dlatego cena byla taka jaka byla.

Czy jest tak mozliwosc - tego nie wiem. Musisz sie go zapytac na priv.
    Była OCTA I AGR (czerwona klekocząca doskonałość Jest OCTA II BKD (nie ma skórki i fajnie)
  • zielarz
    Classic
    • 2005
    • 17

Witam....no właśnie tak jak w temacie, po włożeniu kluczyka do stacyjki i odpaleniu auta zegary "wstają" po czym po jakimś czasie, bez jakichś wyraźnych przyczyn opadają do zera (obrotomierz, prędkościomierz, temperatura cieczy chłodzącej i poziom paliwa), po czym w czasie jazdy znowu wstają, po czym opadają do zera. Nie widze żadnego związku z czymkolwiek. Dzieje sie tak w róźnych odstępach czasu, czasami wszystko jest w porządku przez większą część dnia, a czasami zegary wariują bardzo często. Nie jest to związane z jazdą po jakichś nierównościach (słaby styk lub coś w tym rodzaju). I tutaj moje pytanie, czy ktoś juz miał podobny przypadek, a jeżeli tak to w jaki sposób sobie z tym poradzić. Jeszcze jedna sprawa, lewy migacz na szafie też czasmi potrafi sie nie palić a wszystko na zewnątrz w jak najlepszym porządku (przerywacz stuka sobie dziarsko). Auto moje to Octavia Combi 1999 r GLX silnik AGN. I jeszcze jedno, na lewym wyświetlaczy ciekłokrystalicznym mam brak wskazań temperatury zewnętrznej, i stąd drugie pytanie czy ten model tak ma, czy coś sie sp....ło ? Auto kupiłem na początku grudnia 2005 i od początku nie było tej temperatury :-(
    Aha odłączenie akumulatora na chwilę w celu "zresteowania" zrobiłem, ale nic to nie dało.
    Czekam na sugestie, i pozdrawiam :-)

Komentarz

• jacq
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2004
      • 195

Wiosna nieźle pomieszała w głowach naszym szkodnikom :evil: .
      Skodzia grypa czy cuś.

pzdr
      OII ambientna sztuka

Komentarz

• zielarz
        Classic
        • 2005
        • 17

waśnie...też mnie to zastanawia, powiedzcie czy czeka mnie wizyta u zdzierców w ASO ?

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

co do temperatury
          to mozesz nie miec czujnika z zewnaetrzna temp
          a co do wariowania szafy to wydaje mi sie gdzies nie laczy
          sprobuj ja wymontowac i sprawdz czy wszyskie kostki i styki wygladaja dobrze
          skoro nie mryga czasami ikonka kieronkow to znaczy ze tez gdzies nie styka

mozna dojsc do wniosku ze poprzedni wlasciciel cos tam kombinowal
          i zle to poskadal ( albo co gorsza cos spartolil )
          do ASO jeszcze nie jedz bo oni nie beda sprawdzac tylko odrazu powiedza ci ze trzeba wymienc deske za 1000zl :P
          lepiej odwiedz jakiegos dobrego elektryka
          pzdr

Komentarz

• zielarz
            Classic
            • 2005
            • 17

też tak myślę, że dobry elektryk (elektronik może ?) samochodowy mógłby cos pomóc, problem w tym, że nie znam dobrego fachowca w Poznaniu...bo ja z Poznania jestem :-) Tak że gdyby jakiś poznaniak poleciłby mi dobrego elektryka (elektronika) samochodowego byłbym dozgonnie dźwięczny :-)

pzdr

Komentarz

• Krzych
              Rider
              • 2005
              • 671

Typowa usterka w licznikach przed 2000r. To jest ten licznik w którym część kontrolek jest jeszcze na żarówkach. nr. 1U1 919 033
              W ASO licznik do wymiany.
              Przyślij licznik to naprawie.
              DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
              www.chiptuning.katowice.pl
              DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

Witam. Miałem już kiedyś ten problem i z grubsza opisałem jak go naprawic:

Po pewnym czasie od naprawy musiałem poprawic roboę kolegi ale od tej pory jest ok.
                Jest to podobno regulator napięcia znajduje się on pod plastikową obudową po prawej stronie u góry obok silniczka napędzającego wskazówkę temp. wody.

Komentarz

• zielarz
                  Classic
                  • 2005
                  • 17

Zamieszczone przez Diablo
                  Witam. Miałem już kiedyś ten problem i z grubsza opisałem jak go naprawic:

Po pewnym czasie od naprawy musiałem poprawic roboę kolegi ale od tej pory jest ok.
                  Jest to podobno regulator napięcia znajduje się on pod plastikową obudową po prawej stronie u góry obok silniczka napędzającego wskazówkę temp. wody.
                  Ahoj przygodo :-) A masz może jakieś fotki lub schemacik jakowyś ?
                  a tak swoją droga juz kompletnie wariuję, wyobraźcie sobie że jak w chwili pełnego zrezygnowania walnąłem w dechę rozdzielczą od góry to zegary ożyły, po czym po jakichś 2 km przejechanych znowu zdechły...tak ni stąd ni zowąd. Potem powtórzylem "zabieg" i znowu ożyły. a potem to już robiły ze mną co chciały, nie poddawały się żadnym logicznym zabiegom :-). Generalnie wskaźniki te nie są niezbędne, aczkolwiek porządane :-) Więc ratujcie braca skodziarze. Dajcie jakiś namiar na fachowca (broń boże ASO) w Poznaniu

pzdr

Witam powtórnie, mam takie pytanko, mianowicie czy można zastosować taki oto licznik

zakres obrotomierza i prędkości jest taki sam jak w moim liczniku, tylko wyskalowanie prędkości powyżej 120 km/h jest trochę inny :-( ja mam co 20 km/h a w tym z Allegro jest co 30 km/h.
                  Czy to będzie grało ?

pzdr

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 06 18:02 ]
                  Witam powtórnie, mam takie pytanko, mianowicie czy można zastosować taki oto licznik

zakres obrotomierza i prędkości jest taki sam jak w moim liczniku, tylko wyskalowanie prędkości powyżej 120 km/h jest trochę inny ja mam co 20 km/h a w tym z Allegro jest co 30 km/h.
                  Czy to będzie grało ?

pzdr

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 06 18:05 ]

zakres obrotomierza i prędkości jest taki sam jak w moim liczniku, tylko wyskalowanie prędkości powyżej 120 km/h jest trochę inny ja mam co 20 km/h a w tym z Allegro jest co 30 km/h.
                  Czy to będzie grało ?

pzdr

[ Dodano: Sro 19 Kwi, 06 23:23 ]
                  Krzych,
                  Swego czasu oferowałeś że możesz naprawić licznik do O1, daj znac ile miałoby to kosztować i jakie mam gwarancje że nie zrobisz mnie w konia :-)

pzdr

[ Dodano: Sro 19 Kwi, 06 23:27 ]
                  Krzych,
                  Swego czasu oferowałeś że możesz naprawić licznik do O1, daj znac ile miałoby to kosztować i jakie mam gwarancje że nie zrobisz mnie w konia

pzdr

[ Dodano: Czw 20 Kwi, 06 18:02 ]
                  Witam ponownie, więc skończyło się na tym że wymieniłem szafę :-) było z tym trochę korowodów. Kupiłem szafę na allegro ale okazało się ze nie pasuje bo była od auta z rocznika 2002 a moja octa jest z 1999. Ale gość który i wymieniał znalazł u siebie w magazynie używaną szafę pasującą do mojego modelu. Wymienił, przeprogramował (zrobił jak to stwierdził klona z mojego licznika) zaprogramował na nowo kluczyki do immo, i teraz wszystko działa. Koszt 300 zł i 4 godziny pracy. Acha a ten licznik co kupiłem na allegro to odesłałem gościowi(bo tak się z nim umówiłem) i zwrócił mi kasę. A jeszcze jedno, ten "nowy" licznik ma teraz takie ładne obwódki wokół zegarów (chyba MILOTEC) i świeci cały na fajny czerwoniasty kolorek :-)

Komentarz

• anna
                    Classic
                    • 2007
                    • 3

Witam,
                    MIałam ten sam problem- to wada ukryta starszych Octavi.
                    Bardzo szybko można to naprawić w Regułach k/Warszawy

Facet na prawdę zna się na rzeczy,
                    Zadzwoń i będziesz mieć problem z głowy

Komentarz

Pracuję...